JapeLoven

Sopimisoikeudesta

Ulkomailla on jo kiinnitetty huomiota tasavaltamme hallituksen töpeksintään.
On moitittu hallituksen ministereitä ja toimenpiteitä. Ihmetelty, mikä Suomea vaivaa??

Sopimisoikeuden rajoittaminen on perustuslain, kansainvälisen ILO:n, joka toimii YK:n alaisena, sopimusten vastainen ja EU:n ihmisoikeussäännöksiä sortava jo ajatuksenakin.

Siltikin pääministeri on ilmoittanut, että vallan mainiosti voi näin toimia. Ja lupaa pitää kiinni kannastaan.  Vai voiko sittenkään?

Työoikeuden professorit ovat toinen toistaan tukien todenneet toimet vääriksi ja talousihmiset nähneet Sipilän hallituksen pakottavan lainsäädännön luomisaikeet vääränsuuntaisiksi.

Yritysmaailman tanotorvet, jotka ovat hallituksen kannalla voivat pohtia sopimisoikeutta myös heidän kannaltaan. Miten maistuisi se, että kulloinenkin hallitus päättäisi millä hinnalla bisnestä saa tehdä? Ei olisi tarjouksia, kun laki määrää. Ei taitaisi maistua?

AKAVA:n, SAK:n ja STTK:n järjestää mielenilmauksen ensi perjantaina. Kysymyksessä ei ole työtaistelu, vaan poliittinen mielenilmaus hallituksen mielivaltaista työmarkkinoihin sekaantumista
vastaan. Tämä ei ole laiton lakko, vaan ihmisten perusoikeuksiin kuuluva poliittinen milenilmaus. Tällainen kuuluu länsimaiseen demokratiaan. Työlainsäädännön tehtävä on suojella työntekijää eli heikompaa osapuolta työmarkkinoilla, ei pääomaa. Toteutuessaan nuo SSS:n aikeet romuttavat suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja sitä kautta talouskasvun. Palkansaajien tulevaisuudesta puhumattakaan.

Toivon, että kolmen S:n hallituksen miettivän kantaansa näihin asioihin. Vakavasti.

Tällä välin toivotan kaikki suomalaiset palkansaajat tervetulleiksi mukaan poliittiseen mielenilmaukseen Helsingin Rautatieasemalla perjantaina 18.syyskuuta kello: 11:00-13:00.

On mielestäni tärkeää kertoa yhtenä joukkona hallitukselle, ettei tällainen peli vetele. Annetaan keltainen kortti hallitukselle porukalla.

Rauhallisin mielin, mutta yhdessä.


Jape

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Sopimusoikeus on OK, mutta miksi duunarit saa kiristää lakolla. Lakkoileville duunareille pitäisi voida antaa potkut.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Miksi työnantaja kiristi työsululla? Kyllä näitä voi pohtia.

Lakko oikeus ja mielipiteet kuuluvat länsimaiseen elämään. Ei nykypäivänä turhaan sitä tehdä.

Neuvostoliitossa ei varmaan lakkoiltu, siellä "työnantajalla" oli se valta lopettaa ne.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei muuten lakkoilla USA:ssa ja varsinkin siellä eletään länsimaista elämää. Ja mitä Neuvostoliittoon tulee, niin systeemin parasta antia oli varma työpaikka.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #4

Höpöhöpö

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/viidennes-usan-o...

https://www.sak.fi/luottamushenkiloille/jutut/pika...

Tossa kvg etusivulta suomeksi haettuna. Koita englanniksi niin jo alkaa tulosta tulla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #5

USA:ssa lakko on kuitenkin harvinaisuus ja lisäksi työnantajalla on mahdollisuus korvata lakkoilevat duunarit toisilla.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #6

Mutulla menet taas, vaikka ei väitteesi täysin perätön olekaan.
Tosiasiassa usan pykäläviidakko (riippuu osavaltiosta) pitää työnantajat varpaillaan laittomien irtisanomisten pelossa. Siellä kun korvaukset saattavat joukkokanteessa olla mittavia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #8

Joo siitä vaan kahlaamaan pumaskaa läpi. Pointtina lienee että työntekijät saa kuulua ay liikkeeseen ja saavat vaatia etujaan.

Antamissani esimerkeissä mcdonaldsin väki ei kai kuulu liittoon ja silti lakkoilivat. Öljymiehistä en tiedä.

Kulunut fraasi on usein että lakkolijiden tilalle voi/pitäisi pyst palkata uusia. Joo niin olisihan se hyvä, mutta kyllä työnantajat tietää mikä arvo ammattitaitoisella ihmisellä on. Ja mitä maksaa hankkia uusia työntekijöitä ja koulutttaa nämä.

Matias Härkönen

"Sopimisoikeuden rajoittaminen on perustuslain, kansainvälisen ILO:n, joka toimii YK:n alaisena, sopimusten vastainen ja EU:n ihmisoikeussäännöksiä sortava jo ajatuksenakin."

Voinko siis tulla ahtaajaksi 10€ tuntipalkalla ja ottaa työpaikkasi jos haluan? Saan kai itse sopia omat työehtoni? Ai enkö? Miksi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Voi tätä tekopyhyyden määrää. Sopimisoikeutta ei saisi rajoittaa, mutta minimitasojen määrittely on jotenkin hyvä asia? Ei uskottavasti voi moittia maksimitasojen määrittelyä, jos puolustaa minimitasojen sääntelyä. Vaikea ymmärtää tätä porun määrää, kun hallitus vain tuo symmetriaa sääntelyyn. Puuhataan laitonta lakkoa, koska halutaan puolustaa sopimisoikeutta. Luulisi puuhamiehiä itseäänkin hävettävän, eihän tuota pysty vakavissaan perustelemaan millään logiikalla. Uskottava vastaehdotus ja sopimisoikeuden puolustus olisi ollut esitys lisiä koskevan lainsäädännön purkamisesta kokonaan!

Toimituksen poiminnat